Weleens nagedacht waar een hockeybal nou van gemaakt is? Aan welke eisen het moet voldoen? Of wellicht vraagt u zich af hoe er een bepaalde tekst of afbeelding op wordt gezet en waarom. In deze blog vindt u alle informatie over bedrukte hockeyballen.

De hockeybal zelf

Eerst de info over een standaard hockeybal zelf. Een hockeybal moet voldoen aan bepaalde regels, namelijk: Een officiële hockeybal is hard en rond. De omtrek mag van 22.4 tot 23.5 cm zijn. Het gewicht ligt tussen de 156 en 163 gram. De bal mag verschillende kleuren hebben, maar geen groen vanwege de kleur van het veld.

Verder is een hockeybal gemaakt van PVC, een geschikte kunststof. Leuk feitje, voor 1950 werden deze ballen nog gemaakt van paardenhaar of kurk. Dit is niet langer praktisch.
Uiteraard draagt de keeper over zijn gehele lichaam bescherming, want zo’n hockeybal kan hard aankomen.

Waarom zijn er bedrukte hockeyballen?

Er zijn talloze redenen om plaatjes of tekst op de hockeyballen te plaatsen. Wellicht is het van een hockeyclub, dan is het leuk om het logo op de bal te hebben. Verder kun je ook denken aan een plaatje van je favoriete speler, je familie of iets anders van waarde wat leuk op de bal past. Het wordt soms ook gebruikt om reclame te maken voor een specifieke website of sponsor.

Hoe bedruk je een hockeybal?

Hockeyballen worden natuurlijk bedrukt door bedrijven die zich voornamelijk in hockeyspullen specialiseert. Via Google zijn er snel en makkelijk een aantal sites te vinden die hockeyballen verkopen met de mogelijkheid een eigen tekst of logo erop te plaatsen.

Een foto van wat er op de hockeybal moet komen is nodig, die dient ingeleverd te worden samen met de bestelling. Vervolgens kan dit op verschillende manieren op de bal bedrukt worden, namelijk met: UV druk, tampondruk of onder een speciale slijtvaste toplaag.

Bij UV druk wordt het er als het ware op gelaserd.

Tampondruk is dan weer wat uitgebreider, het is een indirecte vorm van drukken. Het zit dus niet op de oppervlakte. Er worden verdiepingen gemaakt in de hockeybal, en deze verdiepingen worden gevuld met inkt. Dit inkt loopt door naar de oppervlakte van de hockeybal waardoor het zichtbaar wordt. Tampondruk wordt ook wel gezien als de beste aangezien het een rond object betreft met oneffenheden.

Een speciale slijtvaste toplaag spreekt voor zichzelf. De toplaag van de hockeybal waar de tekst of het logo moet komen is gemaakt van een slijtvaste laag PVC.

Hoe krijg je deze bedrukte hockeyballen nou precies?

Zoals eerdergenoemd, een simpele Google zoektocht zorgt al snel voor resultaat. Er zijn meerdere sites die voor verschillende kwaliteit, prijs en dienst zorgen. Genoeg keuze om bedrukte hockeyballen te kopen in grote of kleine hoeveelheden.