CrossFit tips en trucs

CrossFit tips en trucs weten? Lees dan snel verder. Een gezond lichaam zonder daarvoor meteen spierpijn te moeten hebben. Dat klinkt als een onmogelijke manier om spieren te kweken, maar toch is het mogelijk. Cross Fit is een gezonde manier van fitness die verschillende elementen combineert in één trainingsvorm. Bij CrossFit is de sporter niet bezig met het trainen van één specifiek deel van het lichaam of één specifiek sportonderdeel, maar zijn er meerdere onderdelen die ertoe leiden dat de intensiteit van de oefeningen verhoogd worden.

CrossFit is kortgezegd een combinatie van gewichtheffen, gymnastiek en ten derde atletiek. Tijdens de training moet men zogenaamde functionele bewegingen aan de hand van verschillende manieren hetzelfde doen. Dankzij deze variaties is het gemakkelijker om bepaalde doelen in het leven te halen. Bovendien kent Cross Fit bepaalde obstakels. Die obstakels maken het doen van oefeningen niet alleen gevarieerder, maar staan tegelijkertijd ook symbool voor de problemen die men in het leven tegenkomt.

crossfit

Crossfit Training

De bedoeling van CrossFit is dat men zich niet specialiseert op één specifiek sportonderdeel. Bij deze methode is alleen hardlopen dus niet voldoende, maar wordt hardlopen bijvoorbeeld gecombineerd met touwtje springen. Op deze manier kan fysieke ontwikkeling op één bepaalde manier worden tegengegaan.

De training bestaat doorgaans uit een warming-up, vervolgens een technisch gedeelte om de bewegingen van Cross Fit onder de knie te krijgen en tot slot een intensievere training. Deze intensieve training staat bekend als WOD, wat Workout Of The Day betekent. Deze workout is overigens niet heel tijdrovend: gemiddeld duurt de oefening maar 10 tot 20 minuten.

De workouts leveren een bepaalde score op, zoals bijvoorbeeld de Rx’d, wat inhoudt dat de oefening zonder aanpassingen is uitgevoerd. De scores van de workout worden bijgehouden op speciaal scorebord bij zogenoemde boxes. Deze boxes zijn speciale sportscholen die gespecialiseerd zijn in deze fitness methode. Door resultaten bij te houden op een whiteboard, wordt er een sport en wedstrijdelement aan de training toegevoegd. Dit moet er toe leiden dat men meer gemotiveerd is om flink te sporten en de oefeningen naar juistheid uit te voeren.

Crossfit Elementen

Tijdens de training gebruikt men verschillende elementen om mee te trainen. Het heffen van gewichten en touwtjespringen zijn elementen die we allemaal kennen. Maar bij de training gebruikt met ook barbells, dummbbells, kettlebells, tractorbanden en minder conventionele middelen zoals bijvoorbeeld touwen, pull-upbars en zakken.

Tijdens de training is het niet bedoeling zich te focussen op één oefening of één deel van het lichaam. De oefeningen zijn samengesteld uit vooral lichaamsbewegingen die iedereen kan doen, omdat dit natuurlijke lichaamsbewegingen zijn. Zo behoort duwen, trekken, storten, klimmen, springen, werpen en rennen tot bijna iedere oefening.

Het belangrijkste doel van CrossFit is om zo fit en gezond mogelijk te worden. Het leuke van CrossFit, is dat deze oefeningen vaak niet leeftijdsgebonden zijn. Daar waar de meeste kinderen geweigerd worden bij sportscholen, kan men deze oefeningen gemakkelijk thuis beoefenen of zich aanmelden bij een box, een sportschool. Deze boxes accepteren ook jongere mensen of mensen die een slechte fysieke gesteldheid hebben. Het doel is immers gezond te blijven, en dit is mogelijk ongeacht de leeftijd, het beroep of de gesteldheid.

Geschiedenis Crossfit

CrossFit is een niet erg oude trainingsvorm. Het werd bedacht door de vroegere gymnasten Glassman. Sinds 1996 is het mogelijk deze oefeningen uit te voeren. Aanvankelijk werden deze oefeningen vooral gedaan bij sportscholen, die bij Cross Fit tot boxes zijn gedoopt. In 1996 opende de eerste box in Santa Cruz. Daarna nam het aantal boxes over de hele wereld gestaag toe. Tussen 1996 en 2005 nam het aantal boxes toe tot 18, maar in de vijf jaar erna kreeg de manier van fitness meer ruchtbaarheid en bekendheid.

In 2010 waren er al meer dan 1500 van deze sportscholen wereldwijd. Vorig jaar opende de tienduizendste Cross Fit sportschool in Londen. CrossFit is vooral bekend in de Verenigde Staten.

Eerder beschreven we al dat de scores van de Workout of the Day worden bijgehouden op een whiteboard om zo een spelelement toe te voegen. Daarom organiseren de bedenkers van deze methode ieder jaar de Crossfit Games. Deze worden sinds 20087 gehouden in Aromas, Californië. Sinds 2010 zijn de Spelen verplaatst naar Carson.

Crossfit Games

Deze Crossfit Games zijn te vergelijken met de Olympische Spelen. Bij de Games komen verschillende disciplines binnen de fitnessmethode aan bod. John Welbourn, een oud-speler van NFL, heeft een speciaal football programma verzonnen die past binnen Cross Fit. Daarnaast zijn er ook andere experts die programma’s samenstellen, zoals Dr. Romanov en Dr. Sears. Sears werd bekend doordat hij een nieuw dieet lanceerde.

Het is zelfs mogelijk expert in Cross Fit te worden. De organisatie geeft namelijk speciale seminars voor gewichtheffen, powerlifting, strongman, uithoudingsvermogen en hardlopen . Als deze oefeningen correct worden uitgevoerd en men de seminars weet te voltooien, krijgt men een speciaal certificaat.

CrossFit is leuk, want het combineert verschillende disciplines. Wie denkt dat deze manier van sporten alleen voor volwassenen met een goed lichaam is weggelegd, heeft het mis. Deze sport is er voor iedereen. Daarom is er een speciale methode ontwikkeld voor kinderen: CrossFit Kids. Deze methode houdt rekening met de bouw van het lichaam van kinderen en bovendien met het feit dat kinderen nog in de groei zijn. Dit is een verantwoorde methode om gezond te blijven. Wie liever football speelt, kan deze disciplines combineren aan de hand van CrossFit Football.

Cross fit thuis of box?

In principe is het mogelijk op twee manieren deze sport te beoefenen. Dankzij de website CrossFit.com is het mogelijk iedere dag een workout te doen aan de hand van de Workout Of The Day. De bedoeling is deze workouts binnen tien tot twintig minuten uit te voeren. De beste manier is de oefeningen niet aan te passen om zo een optimaal effect te bereiken. Deze oefeningen kunnen thuis worden uitgevoerd. Maar wie van zichzelf weet de oefeningen niet zelf uit te kunnen voeren en een stok achter de deur nodig te hebben, doet er verstandiger aan zich in te schrijven bij een box. Deze box is hetzelfde als normale sportscholen, alleen worden bij boxes alleen CrossFit-disciplines aangeleerd. Bij een box krijgt de sporter een eigen coach toegewezen die helpt bij het correct uitvoeren van de oefeningen.

CrossFit wordt ook in Nederland steeds bekender. De sport is zeer groeiende, zeker gezien de stijging van het aantal boxes in ons land. In Nederland zijn er inmiddels tientallen boxes geopend. Deze boxes hebben allemaal nauwe banden met het officiële hoofdkantoor.

Wedstrijden

Om mee te doen aan de Crossfit Games hoeft men niet per definitie af te reizen naar Amerika. Ook in Nederland worden er allerlei competities georganiseerd. In Apeldoorn werd in 2014 de Lowlands Throwdown georganiseerd. Tijdens dit evenement streden deelnemers uit zowel België, Nederland als Luxemburg om de titel ‘de fitste van de Benelux’.

Daarnaast worden er ook kleinere competities door de Benelux gehouden, zoals bijvoorbeeld Throwdown in Rotterdam, The Battle in Gelderland en The Antwerp Throwdown. Iedere Cross Fit-competitie heeft in principe dezelfde opbouw.

Ten eerste moeten sporters door de kwalificatierondes zien te komen. Wereldwijd worden deze voorrondes de Qualifiers genoemd. Deze kwalificaties leiden uiteindelijk tot de finale. Om door deze kwalificaties te komen, moeten sporters de oefeningen zo correct mogelijk uitvoeren. Het is niet moeilijk dit te bereiken, gezien het feit dat deze oefeningen bestaan uit WOD’s. De WOD’s staan kort van tevoren al vrijgegeven op het internet, zodat men thuis kunnen oefenen. Overigens is het niet mogelijk weken lang te focussen op een specifiek onderdeel, omdat de oefeningen maar vrij kort van tevoren worden gepubliceerd. Om succesvol door de wedstrijden te komen, moeten sporters zich op alle denkbare onderdelen binnen de CrossFit-methodologie voorbereiden.