Moet je een warming-up doen voor het doen van een WOD? Het doen van een warming up is ontzettend belangrijk. Het voorkomt blessures en kan de kans op spierpijn aanzienlijk verkleinen. Desondanks wordt een goede warming-up vaak nog vergeten.

Onderstaand nog een aantal redenen opgesomd waarom het doen van een warming up zo belangrijk is:

1. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het doen van een warming-up ervoor kan zorgen dat je sportprestaties positief beïnvloed worden. Het beïnvloed zowel de snelheid als de explosiviteit. Je spieren worden beter doorbloedt en kunnen daardoor optimaler presteren.

2. Die betere doorbloeding van je spieren zorgt er ook voor dat je minder kans hebt op blessures

3. Een warming-up is niet alleen belangrijk voor je spieren, ook je gewrichten hebben hier baad bij. Door de temperatuurstijging in je lichaam wordt de vloeistof is je gewrichten stroperiger. Dit zorgt ervoor dat bewegingen soepeler verlopen en de kans op gewrichtsschade wordt hiermee verkleind. Ook neemt je kraakbeen dankzij een warming-up meer vocht op. Hierdoor wordt de dempfunctie van je gewrichten geoptimaliseerd. Daardoor neemt de belastbaarheid daarvan toe.

Kortom; Het doen van een warming-up is ontzettend belangrijk, maar wat is nu een goede warming-up?

Je kunt verschillende warming-ups doen. Vaak is het verstandig om wanneer je bijvoorbeeld flink wilt gaan squatten belangrijk eerst even je benen op te warmen door het doen van een aantal air squats. Maar aangezien een WOD meestal je gehele lichaam aanspreekt is het opwarmen van een bepaald lichaamsgedeelte vaak niet goed genoeg. Onderstaand is een warming-up die je gehele lichaam opwarmt en geschikt is voor het uitvoeren van een gemiddelde WOD. Natuurlijk kan je in je warming-up eindeloos variëren.

Voorbeeld warming-up:

3 rondes van 10-15 herhalingen van onderstaande oefeningen

– Samson stretches (Doe deze stretch iedere ronde een keer voor 15 tot 30 seconde per kant)
– Overhead squats met elastiek of pvc buis
– Sit-ups
– Back extensions
– Pull-ups
– Dips