Crossfit, een veel besproken sport de laatste jaren maar wat is crossfit nou eigenlijk? Het is een sport die sinds de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Het is een vorm van fitness waarin verschillende manieren van trainen zijn gecombineerd tot één trainingsvorm. Crossfit is namelijk een combinatie van gymnastiek, atletiek en gewichtheffen. Het is een korte training waarbij alle spiergroepen van het lichaam worden aangesproken.

Wat is crossfit?

Bij crossfit richt je je niet op één oefening, zoals bij fitness soms wel het geval is. Je gaat je namelijk focussen op functionele lichaamsbewegingen. Hiermee wordt rennen, tillen, klimmen, springen en duwen bedoeld. Voor deze oefeningen worden onder andere dumbbells, kettlebells, barbells, touwen, tractorbanden en zandzakken gebruikt. Het doel van crossfit is niet alleen om fitter te worden, maar ook sterker en gezonder.

 

Waarom crossfit?

Als je wilt beginnen met crossfit hoef je niet bang te zijn dat je je gaat vervelen. Je doet steeds andere oefeningen waardoor iedere training anders is wat het leuk en uitdagend houdt. Je werkt zowel aan je kracht als aan je conditie. Je traint in een groep, waardoor je elkaar kunt motiveren en het makkelijker is om het sporten vol te houden. Een coach helpt jou bij het goed uitvoeren van de oefeningen. Iedereen kan dus beginnen met crossfit, ongeacht leeftijd, kracht of conditie.

 

Wat houdt een training precies in?

De training begint met een warming-up. Je maakt je spieren warm en brengt je hartslag omhoog waarmee je je voorbereid op de training. Daarna volgt het technische gedeelte, waarbij de focus wordt gelegd op de uitvoering van de oefeningen. Vervolgens is het tijd voor de work-out zelf, ook wel de WOD (Workout Of the Day) genoemd. Na de training doe je een cooling down. Hiermee bouw je de training langzaam af en rek en strek je of werk je aan je mobiliteit.
Lijkt dit je wel wat? Door heel Nederland zijn deze trainingen te vinden. Je kunt rondvragen bij bekenden of zij een goede sportschool weten. Maar je kan natuurlijk ook online op zoek gaan. Typ bijvoorbeeld ‘crossfit Rotterdam’ in bij Google en je krijgt een overzicht van de trainingen in deze plaats.