De populariteit van Crossfit blijft aan terrein winnen in Nederland. Steeds meer mensen weten de overstap van fitness naar crossfit te vinden. Maar wat zijn eigenlijk voor- en nadelen van deze groeiende sport? In dit artikel worden de grootste voor- en nadelen van crossfit besproken.

Voordelen Crossfit

Een van de grootste voordelen van Crossfit in tegenstelling tot de sportschool is dat Crossfit totaal niet als routine gezien kan worden. Iedere les kom je namelijk weer voor nieuwe verrassingen te staan waardoor je bij elke les weer een nieuwe uitdaging komt te staan. Bij Crossfit is het namelijk zo dat de oefeningen per dag afwisselen waardoor je lichaam constant voor een uitdaging komt te staan.

Ook is het zo met Crossfit dat je jezelf iedere training tot het uiterste zal moet laten gaan. Het is namelijk zo dat je iedere keer tot het uiterste wordt gedreven, waardoor je iedere keer gepusht wordt om over die (psychologische) grens heen te gaan.

Waar je in de sportschool vaak je spiergroepen verdeelt over de week trainde, is dit bij Crossfit niet het geval. Bij Crossfit is het namelijk zo dat je meerdere spiergroepen in minder tijd pakt maar met hetzelfde resultaat.

Als je aan Crossfit doet wil je ervoor zorgen dat je iedere keer beter presteert dan de vorige keer, dit wordt ook wel progressief trainen genoemd. Door je tijden, hoeveelheid gewicht en repetities te vergelijken met vorige sessies en – of die van andere Crossfitters, kan er een competitief element ontstaat. Dit zorgt natuurlijk ervoor dat je ontzettend gemotiveerd raakt om jezelf te verbeteren.

Nadelen Crossfit

Het gevaar van blessures is groter bij Crossfit hoger dan ten opzichte van de sportschool. Het is namelijk zo dat de oefeningen bij Crossfit zeer technisch zijn, en op hoog tempo worden uitgevoerd. In het begin van een work-out is dat prima, maar als je vermoeid raakt, kan het gevaar om de hoek komen dat je de oefening niet goed uitvoert, wat de kans op een blessure vergroot.

Spierpijn

Bij Crossfit is het haast een zekerheid dat je last van spierpijn krijgt. Het is namelijk bij Crossfit zo dat je iedere keer je sportieve grens verlegt, en dit ga je merken aan de hand van spierpijn. Een oplossing hiervoor kan zijn het gebruik van de aminozuren van MuscleConcepts, dit draagt namelijk bij aan de spieropbouw en spierherstel.

De prijs

De prijs is in vergelijking tot de sportschool redelijk prijzig. De prijs van een 2-daags abonnement (wekelijks) ligt doorgaans rond de 50 euro, en een onbeperkt abonnement is zelfs rond de 65 euro. De reden van dat de prijs zo prijzig is dat er voor de lessen van Crossfit altijd door een gecertificeerde trainer voor de groep moet staan. En dit is nou eenmaal prijzig.